Wanneer is de KOR interessant voor freelancers?

zoom-meeting-thumbnail-06
Algemeen

Wanneer is de KOR interessant voor freelancers?

Als (nieuwe) freelancer kun je aardig in de war raken met keuzes die je moet maken op administratief gebied. Één daarvan is wel of geen gebruik maken van de Kleine Ondernemers Regeling? Omdat jij je zo snel mogelijk wilt focussen op je core business helpen we je graag met het maken van een keuze met deze blog.

Wat is de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) precies?

Als ondernemer ben je btw-plichtig. Je zult dus (meestal) 21 of 9 procent btw moeten verrekenen naar je klanten. Andersom doen leveranciers dat ook naar jou toe. Maar bij de KOR zit dat net even anders. Wie gebruik maakt van de Kleine Ondernemers Regeling is vrijgesteld van de btw. Je hoeft dus geen btw te verrekenen naar je klanten, maar andersom mag je ook geen btw terugvragen van de Belastingdienst.

Is de KOR voor jou interessant?

Om gebruik te mogen maken van de Kleine Ondernemers Regeling moet je voldoen aan een paar voorwaarden. Bovendien moet je overwegen of dat deze regeling past bij je organisatie. Kijk hier of de KOR interessant voor je is:

  1. Je hoeft geen btw-aangifte meer te doen. Hooo, wacht even… voordat je de partypoppers erbij haalt… er blijft er een administratieplicht om je inkomsten te berekenen voor de inkomstenbelasting. Want ja, daar ben je niet van vrijgesteld.
  2. Ben je van plan om grote investeringen te gaan doen in de komende drie jaar? Weet dat je daar de btw niet van mag terugvorderen.
  3. Ligt je jaarlijkse omzet hoger dan € 20.000? Je komt dan niet in aanmerking voor de KOR. Als je er al eerder gebruik van maakte wordt de regeling automatisch stopgezet.
  4. De KOR is beter geschikt voor ondernemers met particulieren klanten.
  5. De KOR is minimaal 3 jaar lang geldig. Je kunt dus niet na een jaar er zomaar mee stoppen. Tenzij je meer dan € 20.000 omzet draait in een jaar. Alleen dan kan de periode worden ingekort.

Wel of niet gebruik maken van de KOR?

Het klinkt erg interessant om geen btw te hoeven verrekenen naar je klanten. Toch heeft het – afhankelijk van je eigen situatie – ook zijn nadelen. Of het wel of niet van toegevoegde waarde is voor jou is sterk afhankelijk van jouw eigen situatie. Vaak geven freelancers aan dat het voor hen financieel onvoordelig is, maar natuurlijk kan het voor jouw situatie ook een prettige uitkomst zijn.

Meer weten over de KOR? Lees meer over de KOR op de website van de Belastingdienst

Aanmelden voor de KOR? Je kunt je hier aanmelden!

Deel hier je opmerkingen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën