De verborgen kosten van een freelancer

7 februari 2023

Als succesvol ondernemer, zul je vaak mensen moeten inhuren om jouw onderneming te laten groeien. Dat kan vast, in loondienst, maar natuurlijk ook flexibel als freelancer. Eén van de eerste dingen waar je dan tegenaan loopt, zijn de tarieven die freelancers hanteren. Want wát lijken die bedragen hoog! Vaak wordt dan vergeten dat freelancers als zelfstandigen te maken hebben met veel verborgen kosten, die allemaal in het uurtarief moeten worden verwerkt. In deze blog nemen we je mee in de belangrijkste verborgen factoren die mee worden gewogen in het uurtarief van de freelancer.

Pensioensopbouw als freelancer

Eén van de belangrijkste dingen die een freelancer zich af moet vragen, is wat er zal gebeuren als het freelancen stopt. Het meest gunstige scenario, is dat dit het geval zal zijn als de pensioensleeftijd wordt bereikt. Maar waar normaalgesproken bedrijven vaak een pensioensregeling aanbieden (waarbij de werknemer vaak niet eens weet hoeveel hij of zij opbouwt), zal de freelancer dit zelf moeten regelen. De verborgen kosten van het pensioen, zijn dus belangrijk om mee te nemen in het uurtarief. Maar hoeveel is dit dan? Volgens de Nederlandse overheid heb je een toereikend pensioen, als je minimaal 70% van je bruto inkomen overhoudt. 

Ziekte en arbeidsongeschiktheid als freelancer

Het minst gunstige scenario waarin je stopt als freelancer, is wanneer je hiertoe gedwongen wordt door je gezondheid. Ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn letterlijk van levensbelang om mee te nemen in het uurtarief. Als werkgever loop je bij mensen in loondienst het risico in lange trajecten terecht te komen, wanneer jouw werknemers (langdurig) ziek zijn. Dit risico loop je bij freelancers niet, logischerwijs is dit verrekend in het tarief dat je voor de freelancer betaalt.

 

Je kunt als opdrachtgever wel een aantal dingen doen om het risico dat een project volledig teniet wordt gedaan bij ziekte van de freelancer te beperken:

 

1 – Stel veel tussentijdse deadlines. Zo is er al resultaat op het moment dat een freelancer halverwege een project uitvalt;

 

2 – Zorg ervoor dat de freelancer alle werkzaamheden (en toekomstige taken) goed vastlegt. Zo kan er overdracht plaatsvinden, zonder dat de oorspronkelijke freelancer daarbij nodig is;

 

3 – Toon begrip voor eventuele vertragingen door ziekte. Boos worden om een gemiste deadline door een verkoudheid, is niet bevorderlijk voor de relatie met de freelancer die je inhuurt. Uiteindelijk heb je gekozen voor een samenwerking, dus probeer deze ook in tijden van ziekte te behouden.

Materiaal- en kantoorkosten van de freelancer

Deze kosten zijn natuurlijk heel variërend per beroepsgroep. Een fotograaf zal vaak duizenden euro’s moeten investeren in fototoestellen, lenzen en studiomateriaal. Een journalist heeft minder materiaalkosten, maar zal vaker moeten reizen of een goed kantoor moeten inrichten om in te werken. Zo wordt een huis om 9 uur ’s ochtends opeens een kantoor, maar is vanaf 17:00 uur gewoon weer een huis. Naast de initiële kosten voor dit materiaal of het kantoor, wordt een (inboedel)verzekering opeens zakelijk ook van belang. Als werkgever ben je bij mensen in loondienst verantwoordelijk voor het materiaal dat jouw werknemers gebruiken. Gaat daar iets stuk, dan draai jij op voor die kosten. Bij het inhuren van een freelancer ligt dat risico bij de zzp’er zelf, maar daar betaal je dus wel weer een stukje tarief voor!

Acquisitiekosten, administratie en scholing als freelancer

Een laatste verborgen kostenpost, is de acquisitie die een freelancer moet doen om nieuwe klanten te werven. Als werkgever betaal je een werknemer in loondienst elke maand gewoon 40 uur uit. Maar hoeveel van deze 40 uur is een werknemer nou écht effectief aan het werk? Bij een freelancer lijkt dit opeens van levensbelang bij het factureren, maar bij een werknemer wordt hier veel minder actief over nagedacht. Helaas is het ook juist bij een freelancer zeer belangrijk hoe een werkweek wordt ingedeeld, omdat je veel uren kwijt bent aan zaken die níet te factureren zijn. Deze tijd, die je bijvoorbeeld aan acquisitie kwijt bent, zal je mee moeten nemen in je uurtarief. Zo creëer je flexibiliteit en de mogelijkheid om te groeien als freelancer. Want ook de tijd die je besteed aan scholing, zal moeten worden betaald uit eigen zak (de kosten van de scholing zélf nog daar gelaten).

Freelancer inhuren?

Ben jij hard op zoek naar een freelancer? Dan is Bluelance the place to be! Wij zijn niet alleen een platform waar je de juiste specialisten vindt, maar zijn een echte partner. Juist in dat eerste vraagstuk, waarbij je als opdrachtgever wil formuleren wáár je nou precies naar op zoek bent, kunnen wij je goed helpen. Zo vind je niet alleen makkelijk een freelancer, maar ook nog eens direct de juiste. 

Bereik ons via de volgende kanalen:

Door zelf op zoek te gaan naar de juiste freelancers, ben je veel kostbare tijd kwijt en laat je veel omzet liggen. Bel ons of gebruik het onderstaande formulier om te ontdekken hoe we je kunnen helpen!

    Bluelance personage
    4.2/5 - (6 votes)

    Meer weten? Lees de meest gestelde vragen, neem contact met ons op of bekijk onze socials!

    Contact

    © 2022 Bluelance. Alle rechten voorbehouden