Freelancers versus medewerkers

14 februari 2023

Ben je op zoek naar nieuw personeel? Gefeliciteerd! Dat betekent vast dat het goed gaat met jouw onderneming. Wellicht is dit de eerste keer dat je een nieuw iemand aanneemt, of is dit al je zóveelste versterking van jouw bedrijf. In beide gevallen is het toch spannend, je haalt immers iemand aan boord van jouw schip. Een eerste keuze die je zal moeten maken, is of je iemand in loondienst wil nemen, of gaat voor (tijdelijke) versterking door een freelancer. In deze blog helpen we je die keuze te maken door de twee opties tegen elkaar af te wegen.

De voordelen van een werknemer

Bij het aannemen van een vaste werknemer, ga je meestal een contract aan van 7 maanden tot een jaar. Natuurlijk is hierbij een proefperiode af te spreken, maar de (onuitgesproken) verwachting is wel dat iemand minimaal voor die termijn aanblijft. Tijdens die periode kun je ook nog eens een vast afgesproken aantal uur aanspraak op iemand maken én zijn de loonkosten constant.  Zo hou je beide kanten op de verwachtingen makkelijk scherp en kun je goed afspraken maken met deadlines die worden gehaald. Daarnaast voelt een werknemer ook automatisch binding met jouw bedrijf en de doelen hiervan. Hij of zij heeft er namelijk zelf baat bij als de onderneming goed loopt, want dan wordt het contract verlengd of kan er worden onderhandeld over salarisverhoging.

 

Alle voordelen op een rijtje zijn dus:

 

1 – Vaste contractduur;

2 – Vast afgesproken aantal uur;

3 – Constante loonkosten;

4 – Makkelijk verwachtingsmanagement;

5 – Intrinsieke motivatie vanuit de werknemer.

De voordelen van een freelancer

De eerste winst bij het inhuren van een freelancer zit in het wegvallen van secundaire kosten. Al het materiaal (denk aan een laptop of auto), eventuele extra scholing of research die een freelancer zal moeten doen, is voor zijn of haar eigen rekening. Jij hebt immers aan de voorkant al een urenaantal of projectprijs afgesproken. Hierdoor is het de verantwoordelijkheid van de freelancer om daarbinnen te werken. Ook bij eventuele uitval door ziekte, ben jij als werkgever op financieel gebied nergens toe verplicht. Geen ellenlange (re)integratietrajecten, doorbetalingen of dubbele kosten omdat je een vervanger in moet huren!

 

In een notendop behaal je dus financieel voordeel door:

 

1 – Het wegvallen van secundaire kosten;

2 – Het afspreken van een (project)prijs aan de voorkant;

3 – Geen risico bij ziekte of uitval.

Zelfstandige voordelen

De zelfstandige voordelen, noemen we zo omdat deze hét verschil maken tussen een vaste werknemer en een zzp’er. Freelancers hebben vaak een specifieke expertise, dus je kunt heel gericht inhuren op het vraagstuk waar jij op dat moment mee zit. Omdat een freelancer zichzelf continu moet ontwikkelen en ook klanten moet vinden, heeft hij of zij vaak binnen de expertise een gigantisch netwerk opgebouwd. Dit netwerk neem je natuurlijk niet aan, maar kan de freelancer wel voor jouw onderneming inzetten bij een volgend vraagstuk (of een onderdeel van het takenpakket dat er nu ligt, dat verder uitbesteed kan worden). Ook heeft een freelancer veel meer flexibiliteit in het indelen van de eigen uren. Zo weet je aan de voorkant van een project goed wanneer deadlines kunnen worden afgesproken én of iemand wel echt tijd heeft om het werk aan te nemen.

De keerzijde: wat zijn de nadelen?

Natuurlijk kennen zowel werknemers als freelancers ook nadelen. Veel hiervan zijn al uit de tekst hierboven te halen, omdat een nadeel van de één, vaak een voordeel van de ander is. Bij werknemers is een groot nadeel dat je verantwoordelijkheid over iemand hebt voor een lange (soms langer dan je ooit had voorzien) periode. Daarnaast zijn de onboardingskosten van een nieuwe werknemer enorm hoog. Deze ‘verborgen’ kosten worden vaak niet gezien, maar een goede onboarding kost gemiddeld twee á drie maanden! Ook aan een freelancer zitten nadelen. Bij een drukbezette zzp’er, zul jij niet de enige opdrachtgever zijn. Jouw onderneming heeft zodoende niet onverdeeld de aandacht van de freelancer. Ook zullen spoedklussen die buiten de opdracht vallen, misschien niet in de planning van de freelancer passen. Een oplossing hiervoor is om vooraf duidelijke afspraken te maken en het liefst een freelancer ook af en toe lekker bij jou op kantoor te laten werken! Zo voelt een zzp’er zich ook meer onderdeel van het bedrijf.

Freelancer vs. Werknemer. Keuze gemaakt?

Hopelijk heeft deze blog geholpen in de afweging tussen een freelancer of een werknemer. Als je op zoek bent naar een freelancer die next level betrokken is bij jouw bedrijf, ben je bij Bluelance aan het juiste adres. Huur makkelijk en snel jouw ideale freelancers in via het platform. 

Bereik ons via de volgende kanalen:

Door zelf op zoek te gaan naar de juiste freelancers, ben je veel kostbare tijd kwijt en laat je veel omzet liggen. Bel ons of gebruik het onderstaande formulier om te ontdekken hoe we je kunnen helpen!

    Bluelance personage
    4.2/5 - (6 votes)

    Meer weten? Lees de meest gestelde vragen, neem contact met ons op of bekijk onze socials!

    Contact

    © 2022 Bluelance. Alle rechten voorbehouden