Freelancer worden? Maak een vliegende start in 5 stappen!

course-thumbnail-49
Algemeen

Freelancer worden? Maak een vliegende start in 5 stappen!

Werken als freelancer is voor veel mensen een fantastische uitkomst. Freelancen geeft je namelijk veel vrijheid. Je kunt je uren flexibel indelen, zelf kiezen welke projecten je oppakt of misschien extra werk oppakken naast je vaste baan. Echter kunnen de eerste paar stappen om freelancer te worden spannend zijn. In deze blog lees je alles wat je moet weten over hoe je freelancer wordt, zodat je vol vertrouwen een nieuwe stap in je carrière kan zetten.

Wat is freelancen?​

Freelancen houdt in dat je werkzaam bent voor opdrachtgevers vanuit je eigen bedrijf. Er is dus geen sprake van een dienstverband. Als freelancer voer je diverse opdrachten uit voor opdrachtgevers, waar je vervolgens een factuur voor verstuurd.

Deze factuur maak je meestal op na het verrichten van je werkzaamheden. Dat is echter niet altijd het geval. Er zijn ook freelancers die een deel- of het volledige bedrag overgemaakt willen hebben voordat zij aan het project beginnen.

Raak tot slot niet in de war met de termen freelancen en zzp’en, het komt namelijk op hetzelfde neer. Het verschil zit hem vaak in welke branche je werkt. In de bouw noem je jezelf eerder een zzp’er, in de communicatie noem je jezelf sneller een freelancer.

Maak een waterdicht plan

Je bent zo ver gekomen dat je het idee hebt gekregen om freelancer te worden. Vanaf dan is het zaak om met een goed plan te komen. Dit is niet alleen voor de kans van slagen gunstig, zelf zal je ook een stuk zelfverzekerder als freelancer beginnen wanneer je een duidelijk plan hebt.

Lees je goed in, niet alleen in het freelancen en ondernemen maar ook in de markt waarin jij graag wilt freelancen. Probeer antwoorden te vinden op vragen als: ‘Waar liggen kansen en zwaktes? Waar kan ik mij in onderscheiden? Hoe pakken andere freelancers in deze branche het aan?

Neem goed de tijd om zoveel mogelijk te weten te komen over jezelf, de markt en het freelancen. Schrijf dit allemaal uit in een plan, zodat je een goed beeld hebt van hoe jij jezelf als freelancer wilt gaan neerzetten. Op deze manier heb je een sterke start en kan je door naar de volgende stap.

Maak van jezelf als freelancer een merk

Bij de eerste stap heb je onderzocht wie je als freelancer wil zijn en hoe dit aansluit op de huidige markt. In de volgende stap ga je dit tot leven brengen. Bedenk een bedrijfsnaam en een logo. Dit kun je uitbesteden, maar ook zelf ontwikkelen in programma’s als Canva. 

Denk na over je (uur)tarief

Als je als freelancer gaat werken gaan een paar dingen financieel anders dan wanneer je in loondienst werkt. Als freelancer moet je zelf je pensioen regelen en betaal je zelf inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw) bij de kwartaalaangifte. Hiertegenover staat dat je doorgaans een hoger uurtarief kan rekenen dan wanneer je in loondienst werkt. Belangrijk is dus dat je nadenkt over je uurtarief.

Er is geen standaard som voor het bepalen van je uurtarief. De ene freelancer werkt volgens het value based pricing model, wat inhoudt dat zij het uurtarief bepalen op basis van de waarde die zij vertegenwoordigen. En andere freelancers berekenen het bedrag dat zij nodig hebben om ervan te kunnen leven, hun pensioen te kunnen sparen en investeringen te kunnen doen.

Hoe je jouw prijs bepaalt, is dus erg afhankelijk van je eigen wensen. Hieronder vind je de cursus van Digna Brand over het bepalen van jouw tarieven. Aanrader!

De risico’s indekken

Als freelancer is er nog een groot verschil ten aanzien van werken in loondienst buiten het salaris om. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor eventuele risico’s, waar in loondienst je werkgever zich hiermee mee bezighoudt. Er zijn verschillen in branches wat betreft de risico’s die er kunnen zijn, zo heeft iemand in de bouw andere risico’s dan iemand die grafisch vormgever is.

Het is belangrijk om deze risico’s in te dekken door het (eenmalig) opstellen van algemene voorwaarden. Wat zijn jouw rechten en plichten, wat zijn de opdrachtgever zijn rechten en plichten, welke verzekeringen zijn handig om af te sluiten? Hieronder staat een overzicht van alle verzekeringen:

  1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  2. Cyberverzekering
  3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  4. Rechtsbijstandverzekering
  5. Bedrijfsschadeverzekering
  6. Ziektekostenverzekering
  7. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  8. Pensioen

Bron: kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten/10-belangrijke-verzekeringen-voor-starters/

Maak het officieel

Als je de voorgaande drie stappen hebt doorlopen heb je een goede basis om officieel te maken dat jij als freelancer gaat werken. Dit doe je door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je inschrijven kost eenmalig €51,95. Veel informatie over de inschrijving is terug te vinden op de site van de Kamer van Koophandel.

In een notendop: je maakt online een afspraak door het inschrijfformulier in te vullen en te kiezen wanneer je bij welk kantoor langs kunt komen. Tijdens de afspraak wordt je legitimatie gecontroleerd en wordt er gekeken of je aan alle eisen voldoet. Wanneer de afspraak klaar is, heb jij direct je persoonlijke KVK-nummer. De Kamer van Koophandel stuurt jouw gegevens door naar de Belastingdienst, zodat zij ook op de hoogte zijn van jouw nieuwe onderneming.

Aanbevolen cursussen

Deel hier je opmerkingen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën