Freelance marketeer inhuren

7 maart 2023

In Nederland zijn in 2023 ongeveer 27.000 marketingbedrijven actief (bron: CBS), waar in totaal meer dan 130.000 mensen werken. Het overgrote deel van deze mensen is marketeer én in dienst van niemand minder dan zichzelf: de freelancers. Wanneer jij in jouw onderneming behoefte hebt aan een marketeer, een nieuwe marketingstrategie of simpelweg een goede boost van je huidige marketing, is het dus niet raar dat je op zoek gaat naar de beste freelancer voor de klus. De zoektocht hiernaar kan helaas al meer tijd kosten dan het daadwerkelijke project. Gelukkig lees jij nu deze blog! In deze handleiding nemen we je mee in het proces om zo kostbare tijd te besparen én de beste freelance marketeer voor jouw klus te vinden.

Wat doet een (online) marketeer?

Aan het aantal marketingbedrijven en marketeers in Nederland, kun je al wel zien dat hier niet één antwoord op te geven valt. Elke marketeer heeft een eigen stukje vakgebied waarin hij of zij gespecialiseerd is. Hier staat een complete blog over wat een freelance marketeer allemaal kan doen. Voor deze handleiding is het belangrijk dat je scherp hebt waar je de marketeer voor nodig hebt, om zo gericht op zoek te gaan naar de beste freelancer. 

Freelance marketeer inhuren: waarom wel of niet?

Er zijn voor- en nadelen verbonden aan het inhuren van een freelance marketeer in plaats van een marketingbureau. Het inhuren van een freelancer is voordelig voor bedrijven die op zoek zijn naar een frisse blik van buitenaf. Bovendien werken freelancers vaak op project- of uurbasis en kunnen op die manier de kosten laag houden. Ook kan het gemakkelijker zijn om te communiceren met een freelancer, omdat er vaak maar één persoon bij de samenwerking betrokken is.

 

Echter, er zijn ook nadelen verbonden aan het inhuren van een freelance marketeer. Het kan moeilijker zijn om de kwaliteit van een freelancer te beoordelen omdat er vaak minder referenties beschikbaar zijn dan bij een marketingbureau. Ook kan een freelancer minder middelen hebben dan een bureau, zoals software of toegang tot verschillende tools. Daarnaast kan het inhuren van een freelancer betekenen dat er minder expertise aanwezig is in vergelijking met een bureau, omdat freelancers vaak gespecialiseerd zijn in slechts enkele gebieden.

 

Als je besluit om een freelance marketeer in te huren, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten. Het uurtarief van een freelance marketeer ligt doorgaans lager dan dat van een marketingbureau, maar het is wel belangrijk om te zorgen voor transparante afspraken over de betaling. Vaak wordt er bijvoorbeeld een vast tarief afgesproken op project- of uurbasis, waardoor er opties zijn om tussentijds bij te sturen en de kosten te beheersen.

Wat verdient een freelance online marketeer?

Een freelance online marketeer inhuren is nu dus je keuze, want je bent doorgegaan met het volgen van deze handleiding! Dat is goed nieuws, maar nu komen we bij een essentieel deel van jouw zoektocht: het bepalen van je budget. Je weet inmiddels een beetje wat jouw marketingvraagstuk is en door welke specialist je dit wil laten invullen. Al deze marketeers hebben heel variërende tarieven, maar toch valt er wel een bepaalde lijn in te ontdekken. Laten we er samen doorheen lopen, zodat je vooraf weet wat je kunt verwachten of waar je ruimte ligt in een onderhandeling.

 

Gemiddeld verdient een (online) marketeer in Nederland €2825 bruto per maand (bron: werkzoeken.nl). Nu denk je natuurlijk: maar dat zijn geen freelancers. Dat klopt, maar voor een uurtarief van een freelancer is het nuttig om eerst te kijken wat de collega’s in loondienst verdienen. Een uurtarief ligt wel altijd hoger, door de verborgen kosten die een freelancer heeft . Zo ligt het uurtarief in de online marketing in Nederland tussen de €50 en €100 per uur. Dit is nog steeds een zeer breed spectrum aan tarieven, dus hieronder nog een keer een handige checklist om het tarief van de freelancer waarmee jij gaat samenwerken te bepalen.

 

De factoren in het uurtarief die je kan checken zijn:

 

1- Ervaring: hoeveel jaar is de freelancer werkzaam én hoeveel jaar doet hij of zij dit al in het specifieke stukje vakgebied waar je diegene voor nodig hebt

2- Vakspecifieke kennis: wordt deze op peil gehouden door middel van recent voltooide cursussen?

3 – Randvoorwaarden: is er spoed bij een klus? Worden er reiskosten gemaakt? Zal je aanspraak moeten maken op het volledige netwerk van de freelancer?

4 – Tools: beschikt de freelancer over (betaalde) tools die ervoor zorgen dat er méér kan dan zonder die tools? En heeft de freelancer kennis van veel verschillende tools?

Marketing kosten na de freelancer: afscheid of niet?

Aan elk sprookje komt een eind en zo ook aan je samenwerking met jouw freelance marketeer. Maar is dat wel zo? Marketing is een proces waar eigenlijk nooit een eind aan komt of zou moeten komen. Beoordeel daarom de samenwerking met je freelancer goed en denk na over eventuele constructies om deze toch nog langer te laten duren. Hierbij is het in ieder geval belangrijk om zelf inzicht te krijgen in de tools die zijn gebruikt. Heeft jouw SEA-specialist een Google pixel geïnstalleerd? Dan moet jij toegang hebben tot de analytics en ook begrijpen hoe je deze leest – en bijstuurt. Zorg er daarom dus altijd voor dat er een volledige overdracht plaatsvindt, zoals die er ook zou zijn als een vaste werknemer wordt vervangen of weggaat. Maar: ben je tevreden over hoe de campagne is verlopen, dan is het waarschijnlijk nog veel voordeliger om de samenwerking op een manier voort te zetten. En zeg nou zelf, je was toch zeker ook al een beetje aan je freelancer gehecht geraakt?

Vind de beste freelance marketeers

Na het lezen van deze handleiding ben jij er helemaal klaar voor om jouw marketingbeleid een mooie boost te geven met een freelancer. Lees ook deze blog omtrent het inhuren van freelance marketeers voor meer informatie. 

Bereik ons via de volgende kanalen:

Door zelf op zoek te gaan naar de juiste freelancers, ben je veel kostbare tijd kwijt en laat je veel omzet liggen. Bel ons of gebruik het onderstaande formulier om te ontdekken hoe we je kunnen helpen!

    Bluelance personage
    4.2/5 - (6 votes)

    Meer weten? Lees de meest gestelde vragen, neem contact met ons op of bekijk onze socials!

    Contact

    © 2022 Bluelance. Alle rechten voorbehouden