De juiste onboarding voor jouw freelancers

17 augustus 2021

Gefeliciteerd! Je hebt de juiste freelancer(s) voor jouw bedrijf gevonden. De freelancers staan te trappelen om aan de slag te gaan, maar hoe maak je een vliegende start met een nieuwe freelancer? In deze blog leer je de belangrijke aspecten voor een vliegende start en een succesvolle samenwerking. Klaar om aan de slag te gaan?

Wat is de betekenis van onboarding?

Onboarding, ofwel het onboardingsproces, is het proces waarin nieuwe medewerkers of freelancers kennismaken met je organisatie. Ze krijgen een briefing over hun rol binnen de organisatie en maken kennis met collega’s. Dit proces heeft als doel om nieuwe freelancers betrokken te laten voelen bij de organisatie. Volgens onderzoek kan een goede onboarding de tijd-tot-productiviteit verkorten met maar liefst 70 procent.

Hoe belangrijk is onboarding?

Onboarding belangrijker dan ooit? Ja, zegt 77 procent van de professionals in een onderzoek van Talmundo, samen met de Vlerick Business School. Een goede onboarding zorgt voor betrokken freelancers, die zeer gemotiveerd aan de slag gaan. Bovendien voelen freelancers die een speciaal onboarding hebben doorgelopen zich meer betrokken tot jouw organisatie. Een goede onboardingsproces is dus onmisbaar!

 

Bron: werf-en.nl

De juiste onboarding in 3 stappen

Volgens onze ervaring en veel onderzoek is dit de juiste manier van nieuwe freelancers onboarden:

Stap 1 - Kennismaking met het team

Betrek nieuwe freelancers bij het team. Of ze continue samenwerken met het team of hen nooit meer ziet, in alle gevallen is het goed om de freelancers te betrekken bij het team. Zorg er eerst voor dat je team weet over de komst van een flexibele schil. Dat voorkomt ongemakkelijke momenten. Stel daarna de freelancers voor aan het team. Doe dit op een interactieve manier of met een activiteit dat past bij je organisatie. Je kunt de freelancers ook heel goed online voorstellen als het team thuiswerkt.

Stap 2 - Neem freelancers mee in het verhaal

Nieuwe freelancers moeten feeling krijgen voor het bedrijf. De meeste freelancers onderzoeken vaak het bedrijf waar ze mee gaan werken op de voorhand. Hierdoor is de uitstraling van de organisatie al vrij duidelijk voor de freelancers. De interne cultuur is daarentegen onbekend terrein voor de nieuwe experts. Neem de freelancer mee in het verhaal van jouw merk, kernwaarden, visie en de algehele interne cultuur. Binnen no-time krijgt alles een betekenis voor de freelancer.

 

Tip: maak e-learnings aan om dit onderdeel te automatiseren voor onboardings

Stap 3 - Een buddy

Net als bij werknemers is het voor freelancers ook goed om een “buddy” aan te wijzen. Als de freelancers het even niet weten en jij niet beschikbaar bent, kunnen zij terecht bij de buddy. Wijs een behulpzame, vriendelijke collega aan als buddy en biedt hen de gelegenheid om goed kennis te maken. De freelancer moet zich prettig voelen bij de buddy om terughoudendheid bij vragen te voorkomen.

Onboarding automatiseren

Maak je vaak gebruik van een flexibele schil binnen je organisatie? Dan is het interessant om na te denken over het automatiseren van het onboardingsproces. Door de processen te automatiseren, kun je het programma met één druk op de knop uitrollen over meerdere locaties en afdelingen. Daarnaast kan automatisering van het proces gemiddeld tot 5 uur aan administratieve taken per nieuwe freelancer schelen.

Bereik ons via de volgende kanalen:

Door zelf op zoek te gaan naar de juiste freelancers, ben je veel kostbare tijd kwijt en laat je veel omzet liggen. Bel ons of gebruik het onderstaande formulier om te ontdekken hoe we je kunnen helpen!

    Bluelance personage
    5/5 - (1 vote)

    Meer weten? Lees de meest gestelde vragen, neem contact met ons op of bekijk onze socials!

    Contact

    © 2022 Bluelance. Alle rechten voorbehouden