5 tips voor het schrijven van een case study

28 februari 2023

Als jij als organisatie je diensten effectief aan wil bieden, zul je goed moeten kunnen vertellen wat deze precies zijn. Als nieuwe, potentiële klanten op zoek gaan naar een bedrijf dat bij hen past, leest 95% hiervan eerst de ervaringen van anderen. Reviews zijn dus belangrijk om te laten zien waar jij goed in bent, maar er is een nog veel effectiever middel om proactief uit te dragen wat jouw organisatie kan: de case study.

Wat is een case study?

Een case study is eigenlijk niets meer of minder dan de woorden al doen vermoeden. Je maakt in de case study, ook wel klantcase of business case, een analyse (de study) van hoe jouw bedrijf een bepaalde casus (de case) heeft aangevlogen. Een case is eigenlijk niets anders dan een probleem (of een vraag) binnen een organisatie. Het is belangrijk om deze op een goede manier te schrijven, zodat een lezer het probleem meteen begrijpt, ziet hoe jij dit hebt opgelost en ervan overtuigd is dat jij een soortgelijk probleem ook voor hen kan oplossen. Om je hierbij te helpen, hebben we vijf handige tips op een rijtje gezet.

5 tips voor het schrijven van een sterke case study

Zo schrijf je een ijzersterke case study in 5 stappen:

 

Tip 1 - De juiste klant kiezen en benaderen

Natuurlijk ben jij trots op elke klant die jij met jouw organisatie geholpen hebt, maar helaas is niet elke klant geschikt om een case study over te schrijven. Bij het kiezen van de juiste klant, is het vanzelfsprekend van belang dat jullie samenwerking succesvol was. Daarnaast wil je ook het liefst een tastbaar probleem hebben opgelost, wat voor een lezer snel te begrijpen is. Ook moet je vanuit de klant genoeg input, bijvoorbeeld in de vorm van quotes, kunnen krijgen. Kies daarom een klant uit die bereid is positief over jullie samenwerking te vertellen, qua organisatiegrootte zit in de hoek die jij graag in de toekomst ook wil bedienen en die meteen aanspreekt als mensen de case study bijvoorbeeld op social media voorbij zien komen. Vergeet hierbij niet om je klant ook mee te nemen in de voordelen voor hen: gratis reclame!

Bluelance freelancers

Tip 2 - Schrijf voor je doelgroep

Na het kiezen van de perfecte klantcase, stap je voor even in de huid van je ideale, toekomstige opdrachtgever of klant. Met welk vraagstuk zit deze opdrachtgever, waarom wil de organisatie dat vraagstuk opgelost hebben en welke van jouw vorige klanten sluit(en) het best aan op deze organisatie? Om hier een beeld van te krijgen, kun je het best de websites van jouw toekomstige klanten bezoeken en goed letten op de manier van taalgebruik.

 

Leg je eigen tekst nu langs de meetlat van de teksten die je ziet bij de klanten:

 

1 – Schrijf je formeel of informeel;

2 – Gebruik je veel technische termen, of hou je het begrijpelijk voor elke leek;

3 – Leg je veel uit in de teksten, of werk je meer met bulletpoints;

4 – Maak je gebruik van veel figuren, filmpjes of andere media;

5 – Gebruik je in de tekst harde data en veel cijfers, of gaat het om de boodschap.

Bluelance doelgroep

Tip 3 - Bereid je case study goed voor

Nu je weet welke klantcase je wil gebruiken, de opdrachtgever aan boord is én je weet in welke vorm je je verhaal wil vertellen, is het tijd voor de voorbereiding. Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel, want je wil een klant niet oneindig blijven lastigvallen met vervolgvragen. Bereid de klant allereerst goed voor door heldere verwachtingen te scheppen voordat het gesprek begint. Je legt uit wat het doel van het gesprek is, neemt hen in grote lijnen mee in het verhaal dat jij wil vertellen en geeft een goede inschatting van hoelang het gesprek zal duren. Daarnaast bereid je van tevoren vragen voor, die je ook al kan delen met de klant zodat zij kunnen nadenken over de antwoorden. Let wel op dat je niet te veel vasthoudt aan de opgestelde vragen, laat de klant vooral veel aan het woord!

 

Om je een beetje op weg te helpen, hier een aantal voorbeeldvragen:

 

1 – Met welke vraag begon onze samenwerking?

2 – Wat was de reden om voor onze organisatie te kiezen voor deze vraag?

3 – Hoe legde ik onze strategie uit om deze vraag op te lossen

4 – Wat was jouw eerste gevoel bij onze aanpak?

5 – Hoe heb je de samenwerking door het gehele project heen ervaren?

6 – Wat was de uiteindelijke oplossing van de vraag?

7 – Hoe kijk je terug op onze samenwerking?

Bluelance voorbereiding

Tip 4 - Het uitwerken

Een goede case study bevat in ieder geval een paar elementen. Als inleiding begin je met de vraag of het probleem waar de klant mee zat. Zo ziet een lezer meteen dat deze case study relevant gaat zijn om te lezen. Daarnaast omschrijf je natuurlijk ook kort de klant, de organisatie en zet je de contactgegevens van de klant hierbij. Zo krijgt de klant de beloofde exposure en geef jij geloofwaardigheid aan de case study zelf. Ook is het van belang dat je in ieder geval een paar cijfermatige resultaten terug laat komen in je tekst. Dit zijn makkelijke hulpmiddelen in het onomstoten bewijzen van de effectiviteit van jouw aanpak. Vaak is het handig om de klant te vragen om welke cijfers voor hen het meest relevant waren, want dit zullen ook voor toekomstige klanten de statistieken zijn waar zij naar op zoek gaan. Ten slotte wil je het stuk aan elkaar schrijven met directe quotes van je opdrachtgever. Deze moeten autoriteit uitstralen, maar mogen ook best een beetje grappig zijn. Dat geeft wat meer smaak aan je stuk!

 

Lees ook: 5 tips om freelancers succesvol in te zetten in 2023!

Bluelance schrijven

Tip 5 - De promotie van jouw case study

Nu de case study geschreven is, wil je hem natuurlijk onder de aandacht brengen bij zoveel mogelijk (toekomstige) klanten. Vanzelfsprekend doe je dit via de social media kanalen van je eigen organisatie, waarbij je zowel je eigen logo als die van de klant duidelijk in beeld brengt: dat straalt autoriteit uit en mensen maken dan automatisch de link tussen jullie in hun hoofd. Maar benader de case study ook vooral als een perfecte ingang om organische backlinks te genereren! Blogs, nieuwssites of andere media, zijn altijd geïnteresseerd in manieren van aanpak die misschien niet meteen voor de hand liggen. Heb jij het specialisme van je bedrijf echt kunnen laten shinen tijdens een project? Dan is dat relevante content voor jouw vakgenoten! Ten slotte is het goed om ook de klant zelf te vragen om de case study op hun kanalen te posten, dat geeft laagdrempelig exposure in het veld waar waarschijnlijk veel potentiële nieuwe klanten zitten.

Bluelance social media

Schrijf je eigen case study

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog helemaal klaar om aan de slag te gaan met een goede, eerste klantcase. Wil je meer van dit soort tips, om je eigen onderneming echt goed op de kaart te zetten? Ontdek al onze blogs via deze link!

Bereik ons via de volgende kanalen:

Door zelf op zoek te gaan naar de juiste freelancers, ben je veel kostbare tijd kwijt en laat je veel omzet liggen. Bel ons of gebruik het onderstaande formulier om te ontdekken hoe we je kunnen helpen!

    Bluelance personage
    5/5 - (1 vote)

    Meer weten? Lees de meest gestelde vragen, neem contact met ons op of bekijk onze socials!

    Contact

    © 2022 Bluelance. Alle rechten voorbehouden