5 tips om freelancers in te zetten in 2023

10 januari 2023

Ben jij van plan om in 2023 voor het eerst freelancers in te gaan zetten? Of werk jij altijd al met freelancers en ga je hier in 2023 ook zeker mee door? Dan is dit het perfecte moment om op een rijtje te zetten wat je in het nieuwe jaar kan doen om (nog) succesvol(ler) freelancers in te zetten!

Tip 1 – Beloon je freelancers eerlijk

Helaas is 2023 nú al het jaar van de inflatie, recessie en torenhoge gasprijzen. De freelancers met wie jij werkt, hebben hier ook mee te maken. Sterker nog, het freelancebestaan brengt meer onzekerheid met zich mee dan het leven in loondienst. Ga als opdrachtgever goed om met de onzekerheid van jouw freelancers. Laat merken dat je meedenkt, kom samen tot een eerlijke prijs voor de geleverde diensten en sta open voor eventuele tariefverhogingen. Communicatie is hier key. Laat duidelijk merken dat er ruimte is voor elk gesprek en wees transparant over de besluiten die je neemt. Zo voelt de freelancer zich serieus genomen, eerlijk beloond en dat zal alleen maar meer intrinsieke motivatie voor het werk opleveren.

Tip 2 – Houd rekening met de culture fit

Hard skills, competenties en diploma’s zijn in 2023 allang niet meer de status quo als het gaat om sollicitaties. Veel belangrijker dan het cv, is de culture fit van een werknemer bij een bedrijf. Mensen zijn op zoek naar collega’s met wie ze een klik hebben en bedrijven zijn op zoek naar werknemers die passen bij de organisatie. De vaardigheden die nodig zijn voor het werk, komen steeds vaker pas op de tweede plek. Deze worden makkelijk aangeleerd, is het idee. Deze culture fit, is ook bij freelancers steeds belangrijker. Huur een freelancer in met het idee dat deze topper echt tijdelijk onderdeel wordt van jouw organisatie. Dat zorgt voor meer werkgeluk bij de freelancer, maar ook voor meer tevredenheid op de werkvloer onder jouw vaste personeel. De freelancer is geen vreemde eend in de bijt die even een klusje komt klaren, maar een gewaardeerde tijdelijke collega, waar veel van te leren valt!

Tip 3 – Leg afspraken goed vast

Wellicht een open deur, maar een oh zo belangrijke. Zonder duidelijke afspraken, is het voor een freelancer niet te doen om zich te focussen op, motiveren voor en interesseren in het project. Er blijven dan namelijk constant randzaken door het hoofd van de freelancer spoken, die het werk belemmeren. Ook in 2023 zal de tijd van freelancers nog schaars zijn. Zorg er dus voor dat elk uur goed besteed kan worden en bijdraagt aan de waarde van jouw bedrijf.

 

Ga voor de aanvang van de opdracht dus om tafel en leg in ieder geval deze zaken vast:

1 – De termijn van de opdracht;

2 – De hoogte van de beloning (uurtarief of pakketprijs);

3 – Het moment (of de momenten) van betaling;

4 – Eventuele geheimhouding of relatiebeding;

5 – Intellectueel eigendom van geleverde zaken of diensten;

6 – Eventuele intentie tot vervolgopdrachten.

 

Het belangrijkste punt om goed vast te leggen, is meteen de volgende tip.

 

Ben je op zoek naar freelancers? Ontdek hier de beste specialisten!

Tip 4 – Stel een werkdocument op

Er is niets zo vervelend voor een freelancer, als beginnen aan een opdracht die niet duidelijk is geformuleerd. Niemand wil uren kwijt zijn aan zelf uit moeten zoeken wáár je nou eigenlijk voor bent ingehuurd. En nog belangrijker: jij wil als opdrachtgever deze uren al helemaal niet betalen! Zorg er dus altijd voor dat je vóór een uitvraag, al volledig hebt uitgeschreven waar de opdracht uit zal bestaan. Op deze manier zorg je er ook voor dat je een freelancer in zal huren die echt bij het takenpakket past. Laat de opdracht lezen door een derde partij, zodat je zeker weet dat je alles begrijpelijk hebt geformuleerd. Pas op met het zelf maken van inschattingen van uren, maar win hier advies over in bij professionals in hetzelfde vakgebied als je toekomstige freelancer.

In het opgestelde document staat in ieder geval:

 

1 – Een duidelijke omschrijving van de opdracht;

2- Tijdsmomenten waarop onderdelen moeten worden opgeleverd;

3 – Eventuele feedbackmomenten en hoe snel deze feedback moet worden verwerkt;

4 – Eventuele collega’s met wie de freelancer zal moeten samenwerken en wat hun functies exact zijn;

5 – Eventuele meetings waar de freelancer bij zal moeten zijn;

6 – Een heldere omschrijving van hoe het eindproduct eruit zal moeten zien.

 

Op deze manier minimaliseer je verloren uren en maximaliseer je de arbeidsrelatie met jouw freelancer.

Tip 5 - Betaal op tijd de factuur

We sluiten af met een tip die eigenlijk niet gegeven zou moeten worden, maar in 2023 nog belangrijker zal zijn. Financiële zekerheid is een onderwerp wat we hierboven al even hebben besproken, maar dit kan niet genoeg worden benadrukt. Uiteindelijk druk je waarde van jouw arbeidsrelatie met de freelancer nou eenmaal uit in keiharde euro’s. En die heeft de freelancer op zijn beurt keihard nodig om de huur, gasprijzen en alle peperdure boodschappen in 2023 te betalen. Wees hier scherp op. Zorg ervoor dat een freelancer nooit een betaalherinnering hoeft te versturen. Dit maakt jou tot een opdrachtgever met wie de freelancer graag zal willen blijven samenwerken.

Bonus: vind de beste freelancers

Betrouwbare freelancers vinden met de juiste skills voor open functies kan een lastige uitdaging zijn. Vind effectief en snel de beste freelancers via ons platform, zonder tientallen freelancers te hoeven spreken. 

Bereik ons via de volgende kanalen:

Door zelf op zoek te gaan naar de juiste freelancers, ben je veel kostbare tijd kwijt en laat je veel omzet liggen. Bel ons of gebruik het onderstaande formulier om te ontdekken hoe we je kunnen helpen!

    Bluelance personage
    4.4/5 - (5 votes)

    Meer weten? Lees de meest gestelde vragen, neem contact met ons op of bekijk onze socials!

    Contact

    © 2022 Bluelance. Alle rechten voorbehouden